Steeds meer buitenlandse gasten in provincie Groningen

Het aantal buitenlandse gasten in de provincie Groningen steeg in 2019 met 9% ten opzichte van 2018. Dat is 1% meer dan de landelijke stijging. Vooral het aantal gasten uit België en het Verenigd Koninkrijk is toegenomen. Daarentegen is het totaal aantal gasten in 2019 gedaald met 4%. Ondanks deze daling laat de trend een stijgende lijn zien. De cijfers van 2019 liggen aanzienlijk hoger dan in 2017 en de jaren daarvoor.

Stijgende trend in aantal gasten en overnachtingen

Ondanks de daling ten opzichte van 2018 laat het aantal gasten en overnachtingen in de provincie een stijgende trend zien. In vergelijking met 2017 is de stijging in 2019 van het aantal gasten maar liefst 19%. Het totaal aantal overnachtingen telt 15% meer dan in 2017. De cijfers van 2019 liggen ook ruim hoger dan de jaren voor 2017. Deze positieve trend geldt voor zowel Nederlandse als buitenlandse gasten.

2018 uitzonderlijk goed jaar

Het jaar 2018 is de boeken in gegaan als de warmste zomer ooit in ruim 3 eeuwen. Het kan een verklaring zijn voor de piek in de aantallen gasten en overnachtingen in 2018 in de provincie Groningen. Nog een mogelijke verklaring kan zijn dat Leeuwarden in 2018 culturele hoofdstad was en dat bezoekers aan Leeuwarden ook een bezoekje aan Groningen brachten.

Centraal Bureau voor de Statistiek

De genoemde cijfers zijn voorlopig en zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De cijfers gaan over het aantal gasten en hun overnachtingen in de provincie Groningen in alle hotels, motels, pensions, appartementen met hoteldienstverlening, jeugdaccommodaties, B&B’s met ten minste 5 slaapplaatsen, kampeerterreinen met minimaal 4 toeristische standplaatsen, huisjesterreinen en in groepsaccommodaties met ten minste 10 slaapplaatsen.