Groningen noteert hoogste aantallen overnachtingen

Vandaag publiceert het CBS het trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2020 en de overnachtingscijfers van het derde kwartaal. Daaruit blijkt dat Groningen maar liefst 33% meer overnachtingen telde deze zomer t.o.v. 2019. Het is de hoogste stijging landelijk gezien. 

Vooral Nederlanders in Groningen op vakantie

Met 279.000 gasten en 857.000 overnachtingen laat het derde kwartaal een forse toename zien t.o.v. 2019, een stijging van respectievelijk 10% en 33%. Vooral de maanden juli en augustus zijn uitzonderlijk hoog. In september vlakt het weer iets af. Met deze cijfers scoort Groningen de hoogste toename t.o.v. de andere provincies in Nederland. 

We zien dat vooral Nederlanders de weg naar Groningen hebben gevonden. Maar liefst 42% meer gasten en 70% meer overnachtingen dan in 2019. De gasten bleven dit jaar ook langer dan voorgaande jaren, waardoor het aantal overnachtingen nog meer steeg. Landelijk zien we ook dat vooral Nederlanders in eigen land op vakantie zijn geweest. 

Kamperen blijft populair

Als we kijken naar de hotels, pensions en jeugdaccommodaties zien we ook een stijging. T.o.v. 2019 gaat het om een toename van het totaal aantal gasten met 10% en overnachtingen met 28%. Ook de kampeerterreinen hebben meer gasten ontvangen dan voorgaande jaren. T.o.v. 2019 gaat het om een stijging van het aantal gasten met 14% en het aantal overnachtingen met 28%.

Downloads:
Persbericht CBS: Goede zomer voor campings en huisjesterreinen door binnenlands toerisme
Persbericht dvhn: Voor toerismesector dreigt ook 2021 verloren jaar te worden, al weten toeristen Drenthe en Groningen beter te vinden
Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2020

Bron: CBS (het gaat om voorlopige cijfers)