Bert Visscher krijgt Groningse puzzel

Vandaag presenteert de Groningse striptekenaar, cartoonist en illustrator Frans Le Roux zijn nieuwste puzzel. Deze Groningse puzzel is onderdeel van de Ravensburger puzzelserie Cities of the World. Naast New York en Londen mag Groningen zich nu ook in dit rijtje scharen. Om dat te vieren hebben Frans Le Roux, spellen- en puzzel winkel Wirwar en de Groningen Store het eerste exemplaar aan cabaretier Bert Visscher overhandigd, die destijds op de New York puzzel stond afgebeeld. De overhandiging vond plaats in de Broerstraat, de plek die voor de prent van de puzzel is gebruikt.

Studenten in de Broerstraat

Frans Le Roux vroeg aan de Groningen Store en Wirwar welke plaat het beste in de smaak zou vallen. Samen is gekozen voor de afbeelding in de Broerstraat. Deze plek staat symbool voor de kennismaking van duizenden kersverse studenten met Groningen die gevierd wordt tijdens de KEI-week. De studenten kunnen dan niet alleen kiezen uit de meer dan 400 kroegen, maar ook uit de studentenverenigingen en de culturele clubs die zich dan van hun beste kant laten zien. In de tekening van Frans Le Roux komt er juist een optocht langs voor het hoofdgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen waarin deze clubs zich vrolijk presenteren. Maar ook wordt er al een blik geworpen over wat de feestvierders hierna te wachten staat: hard studeren en bikkelen tijdens de studie! En natuurlijk zijn ook de bekende toeristen Bob en Nancy weer van de partij. En die hebben ook weer ‘ns pech, maar dat is pas te zien als de hele puzzel is gelegd.

De Groningse maker Frans Le Roux

Frans Le Roux is een Nederlandse striptekenaar, cartoonist en illustrator. In en rond Groningen is hij vooral bekend van zijn vrolijke tekeningen over de stad. Deze zijn verschenen in diverse kranten, en er zijn onder meer posters, kalenders, prentbriefkaarten en een boekje van uitgegeven. Zijn puzzels uit de serie Cities of the World worden niet alleen in Nederland verkocht. Ongeveer een derde van de oplage gaat naar het buitenland, onder andere de Verenigde Staten, Australië, Canada, Denemarken en Groot-Brittannië. 

Frans Le Roux heeft 2 prijzen ontvangen voor zijn bijdrage aan de stripcultuur in Nederland: in 1996 ontving hij de Gouden Balloon van de Delftse Stripdagen en in 1997 namens de stichting Nederlands Stripmuseum de Stripschapprijs voor Bijzondere Verdiensten. 

De puzzels zijn inmiddels te verkrijgen in de Groningen Store, Wirwar Spellen en Puzzels en via de online shops www.groningenstore.nlwww.wirwarspellen.nl en www.shop-fleroux.nl

Spontane donatie aan STAR

Direct na de overhandiging van de puzzel aan Bert Visscher werd nog een hele doos vol met puzzels overhandigd aan Stichting STAR (Student Albertus Reageert). Frans le Roux doneert deze puzzels aan de stichting die het gaan uitdelen aan de ZINN-instellingen in Groningen.

STAR is een stichting die zich inzet voor minderbedeelden in Groningen en Ommeland. Zij zijn gekoppeld aan studentenvereniging Albertus Magnus, maar zijn verder een losstaand bestuur. Gedurende het hele jaar organiseren zij verschillende evenementen en acties om goede doelen en maatschappelijke initiatieven te ondersteunen. Hun uiteindelijke doel is om de stad Groningen iets terug te geven en om studenten daarin actief te betrekken. 

Meer informatie over STAR is te vinden op: https://stichtingstar.nl/